31 березня 2020, 09:30, ЗЗР

Польські аграрії стурбовані поширенням хвороб на посівах озимих та дефіцитом вологи

Як повідомляє, Farmer.pl, ознаки ураження листя пліснявою виявлені на багатьох сортах. При цьому бурої та жовтої іржі на посівах поки що н помічено.

«У цьому сезоні фермери на багатьох полях спостерігають, що старе листя жовтіє, але не гине. Та поверхневий огляд не дає змоги визначити причини пожовтіння. Лише якщо викопати ушкоджені рослини і добре роздивитись, можна помітити потемнілу піхву рослини та коричневі корінці. Це вказує на фузаріозну гниль основи стебла та коріння», — повідомляють фахівці Інституту захисту рослин.

Хвороби озимої пшениці: технології захисту

Читати по темі

При цьому вони зауважують, що через нестабільну погоду в березні ранні обробки Т-1 не рекомендувалися багатьом фермерам. А потім пішло похолодання, тож внесення фунгіцидів знову відкладається.  Однак фахівці наголошують, що тільки-но погода стабілізується, обробку Т-1 необхідно виконати для лікування уражених рослин та захисту нових паростків. 

Ще одна проблема, на яку звернули увагу дослідники, — нестача вологи у ґрунті. З нею ж пов’язаний дефіцит багатьох елементів (внесені добрива у сухий ґрунт погано засвоюються рослинами). Зокрема, після нещодавніх заморозків листя рослин на багатьох посівах набувають фіолетового кольору — так проявляється дефіцит фосфору. Але з потеплінням стан посівів має поліпшитись.