27 березня 2020, 10:00, Урожай

Фітосанітари Харківщини прогнозують поширення хвороб озимих культур

За даними ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області, у зв’язку з поступовим підвищенням денних температур повітря в посівах озимих зернових колосових культур відміченно заселення смугастими хлібними блішками та піщаним мідляком на 20-22% площ за чисельності 0,4-2 екз. на кв.м. Також 1-4% рослин уражувались кореневими гнилями, септоріозом і борошнистою росою в слабкому ступені на 19-29% площ.

«З метою обмеження поширення комплексу хвороб озимих зернових культур необхідно вжити комплекс агротехнічних заходів, а в разі необхідності обробити посіви дозволеними до використання фунгіцидами. Економічний поріг шкідливості по септоріозу та борошнистій росі становить 3-5%, кореневих гнилях — 5% уражених рослин на початку вегетації», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, впродовж останнього тижня на 32% обстежених площ озимих зернових та 100% багаторічних трав і неорних земель було відмічено наявність мишоподібних гризунів за чисельності на орних землях 1,0-3, на неорних землях — 3,5-5 колоній/га. Наразі на більшості обстежених площ економічний поріг шкідливості не перевищений.