SHARE
Анастасія Аврамчук
22.06.2020

Томатна міль: подбай зараз,
бо завтра буде пізно

Методи боротьби та профілактики
Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr) — небезпечний карантинний шкідник томатів не тільки відкритого, а й закритого ґрунту.

Як розпізнати шкідника?

Tuta absoluta — дрібний метелик, завдовжки 6-7 мм і з розмахом крил 10-12 мм. Хоботок короткий, трубковидний, загнутий назад. Вусики чорні, голова сіра. Передні крила сірі — за рахунок темних лусочок із білими краями, з рудувато-бурою і білою крапчастістю і характерними чорними плямами. Нижня сторона черевця кремова. Задні крила темно-сірі, висвітлені біля основи.
Південноамериканська томатна міль, імаго
Південноамериканська томатна міль, імаго
Яйця дрібні, циліндричної форми, 0,36 мм завдовжки із забарвленням від кремово-білого до жовтого. Личинка першої стадії кремова, близько 0,5 мм у довжину. У міру зростання вона набуває жовто-зеленого забарвлення, а на голові має чорну смужку. Повністю зріла личинка зеленувато-рожевого кольору. Личинка у 3-й стадії досягає 4,5 мм в довжину, а 4-й стадії — 7,5 мм. Вона заляльковується в шовковому коконі, завдовжки близько 8 мм.
Личинка томатної молі
Личинка томатної молі
Життєвий цикл шкідника становить близько 10 тижнів за 15°C і 3 тижні — за 25°C. Протягом року може з'являтися 10-12 поколінь. Дорослі особини здебільшого активні вночі, а в денний час ховаються під листям рослин-господарів. Протягом свого життєвого циклу кожна самка здатна відкласти понад 200 яєць. Яйцекладка здійснюється на нижню сторону листя або на молоді стебла, а також на недозрілі плоди. Через 3-5 днів із яєць виходять молоді личинки, готові до проникнення в рослинні тканини. Через 11-19 діб після закінчення розвитку 4-х личинкових стадій вони заляльковуються на листі або в ґрунті. Стадія лялечки триває 6-10 днів. Tuta absoluta може зимувати у вигляді яйця, лялечки або імаго.

Згідно з проведеними у польових умовах дослідженнями, на 100 самців доводилося 133 самки, до того ж дорослі особини самців живуть довше від самок. В середньому імаго самців живуть від 19 до 42 днів, тоді як самки — 18-38 днів. Дорослі особини протягом життя спаровуються кілька разів, спарювання починається вже на наступний день після виходу імаго з лялечки. Дослідження показали, що шкідник здатен відкладати яйця протягом 20 днів.

На молодих рослинах гусениця пошкоджує листя, стебла, пагони, квіти томатів, а пошкодження плодів спостерігається на всіх стадіях їхнього дозрівання. У складних випадках пошкодження гусінь може повністю з'їдати листя томатів, залишаючи при цьому тільки жилки. Перед заляльковуванням гусениця плете шовковий кокон або робить його у вигляді згорнутих листків. Вона не впадає в діапаузу доти, поки їй є чим харчуватись.
Проект Антикарантин

Шкодочинність томатної молі

T. absoluta поширена в Південній Америці. Із 2006 року цей вид виявлено в Середземномор'ї, а нещодавно й у Західній Європі.

В Україні томатна міль вперше з'явилася в 2010 р., а вже через 2 роки спалахи поширення шкідника помітили на площі 79 га в Херсонській обл., де було запроваджено карантин, ще за рік осередки розвитку Tuta absoluta зафіксували в Миколаївській та Запорізькій областях.

Шкідника досить часто знаходять у томатах, які імпортують із Туреччини, Іспанії, Єгипту та Марокко, що додатково сприяє його інвазії та експансії на нові території, ускладнюючи тим самим контроль за ним. За 2018 рік Держпродспоживслужбою було зафіксовано 18 випадків виявлення шкідника в імпортованій плодоовочевій продукції. Розповсюджується шкідник також із розсадою, пакувальним матеріалом, ґрунтом і тарною одиницею. За даними Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва, станом на 01.12.2018 р. площі заселення томатною міллю території України становили 829,92 га.
Томатна міль пошкоджує рослини пасльонових у будь-якій фазі — від сходів до повного дозрівання врожаю. Окрім томатів вона харчується баклажанами, перцем, фізалісом, картоплею та іншими дикорослими й декоративними рослинами пасльонових. Об'єктом харчування для томатної молі може бути велика кількість рослин, і в разі її появи на новій території вона може пошкоджувати місцеві види, які раніше не споживалися.

Згідно з даними, дорослі особини T. absoluta були знайдені на відстані понад 10 кілометрів від томатного поля, що свідчить про високий потенціал міграції (на великі відстані) та розширення ареалу, за рахунок самостійного перельоту або з потоками повітряних мас. Швидкість розселення популяцій шкідника за рік може сягати 60-80 км.
Личинка південноамериканської томатної молі Tuta absoluta проникає всюди: листя, стебла і плоди — все згодиться для харчування. Тим самим шкідник здатен завдати значних збитків — втрати врожаю можуть становити 50-100%.
Пошкоджений томатною міллю плід
Пошкоджений томатною міллю плід

Методи контролю

Агротехнічні заходи «старі як світ» і всім відомі: у разі виявлення шкідника, або хоча б підозри на його існування — знищення дикорослих пасльонових культур, видалення рослинних залишків відразу після завершення збирання врожаю. А також ретельно спланована сівозміна з культурами, які не є об'єктами харчування для томатної молі.

Враховуючи той факт, що томатна міль є карантинним шкідником, його не так просто ідентифікувати через відсутність досвіду роботи з цією комахою. Перед тим як приймати рішення щодо майбутніх заходів, варто детально вивчити особливості морфології та екології шкідника, щоби не сплутати його з іншими комахами, наприклад, картопляною міллю.

Передусім потрібно обстежити поля томатів на факт пошкодження. Згідно з дослідженнями, більшість нових пошкоджень зосереджені у верхньому й середньому шарі рослин, тому саме на ці частини необхідно звертати увагу — встановлення феромонних пасток допоможе у цьому завданні.
Пастка для моніторингу шкідника
Пастка для моніторингу шкідника
Якщо вже шкідника «спіймано на гарячому», то за перших випадків виявлення дорослих особин або яєць шкідника розкидають трихограму (Trichogrammatoidea bactrae).

Застосовують у відповідь і армії природних ворогів — хижих клопів Nesidiocoris. Але поки що це популярно в країнах, де зі шкідником стикаються частіше. Цей жук знищує яйця томатної молі, тим самим не даючи розвинутися новим особинам шкідливих гусениць. За словами експертів, досить одного клопа на квадратний метр.

Не лише шкідники мають здатність підлаштовуватися під навколишні обставини, тобто виробляти резистентність до заходів захисту, а й рослини можуть ставати стійкими до тих чи інших уражуючих факторів. Науковці світу дослідили стійкість рослин-господарів шляхом розробки зразків томатів із високим вмістом цингіберену і/або ацилцукру, що призвело до низьких показників яйцекладки та харчування личинок молі.

Серед популярних біологічних методів боротьби — застосування грибів і бактерій. Наприклад, гриб Metarhizium anisopliae: молоді самки, інфіковані ним, не зменшують свою плодючість, проте смертність жіночих особин на 37% вища, а яйця піддаються інфікуванню через 72 години.

Для сільгоспвиробників першочерговими все-таки залишаються хімічні методи боротьби. Тож про них розповіли експерти FMC.
«За виявлення в пастках імаго T. Absoluta необхідно терміново розпочати масовий вилов за допомогою феромонних пасток та провести хімічні обробки. Для захисту рослин томатів від південноамериканської томатної молі на сьогодні у світі успішно використовують діючі речовини хлорантраніліпрол – Rynaxypyr (Кораген®), циантраніліпрол – Cyazypyr (Ексірель®, Верімарк®

керівник відділу маркетингу FMC Україна
Саме ці дві діючі речовини інсектицидів з групи Антралінаміди заслуговують на особливу увагу. Препарати з цього хімічного класу зумовлюють миттєву зупинку живлення шкідника.

Для захисту польових та овочевих культур компанія FMC пропонує інсектициди Кораген® (контроль основних лускокрилих шкідників – всі стадії розвитку комах), Верімарк® та Ексірель® (контроль основних лускокрилих та сисних шкідників). Ці препарати вже завоювали у фермерів високу довіру та посіли заслужене місце в системах захисту культур.
«У світі Верімарк® та Ексірель® є еталонами захисту від томатної молі (Tuta absoluta Meyr.). Тому компанія FMC розпочала процес реєстрації препаратів для захисту томатів від цього фітофага. Очікуйте реєстрацію інсектицидів Верімарк® у нормі застосування 0,5 л/га та Ексірель® 0,75-1,0 л/га для захисту від цього важко контрольованого шкідника вже в наступному 2021 році»,
зауважив експерт.
Выполнено с помощью Disqus