26 березня 2020, 09:10, ЗЗР

Екологи домоглись розгляду питання повної заборони манкоцебу в ЄС

За заборону манкоцебу виступають екологи з «Грінпіс», «Друзі Землі», «Екологи в дії» та інших організацій, пише ecoticias.com.

 

Екологи-активісти вважають, що використання препарату пов'язане зі значним ризиком для птахів, ссавців, комах і ґрунтових організмів.

Комітет з оцінки ризику (RAC) Європейського хімічного агентства (ECHA) класифікував манкоцеб як речовину, «токсичну для репродукції 1B» (R1B) через серйозність можливих вад розвитку мозку, викликаних вищезгаданим метаболітом (ETU), який спостерігався в потомстві піддослідних тварин.

Ханс Мюйлерман з асоціації PAN Europe, що спеціалізується на проблемі пестицидів, вважає, що «ймовірно, немає іншого пестициду з такою великою кількістю причин для заборони».

Зазначається, що велика кількість досліджень, що проводяться науковцями, що не залежать від галузі, пов'язують цей пестицид з різними ризиками для здоров'я. Престижна колегія Ramazzini в Болоньї пов'язує цю речовина з вісьмома різними видами раку.

Манкоцеб був схвалений в ЄС у 2006 році, у 2016 році дозвіл мав бути розглянутий повторно, проте тоді його було продовжено автоматично. У 2019 році дозвіл вже було оскаржено Європейським парламентом.