25 березня 2020, 08:00, Посівна

Стабільне вирощування гречки компенсує підвищений попит в проблемні роки — експерт

Про це у відео-інтерв’ю для SuperAgronom.com розповів експерт з агротехнологічних питань Олексій Сергієнко.

За останні 30 років в Україні спостерігалось близько трьох-чотирьох періодів різкого сплеску попиту на гречку. На думку фахівця, з припиненням ажіотажу, викликаного карантином, знизиться і попит на культуру. Попри це Олексій Сергієнко радить кожному господарству хоча б на незначних площах вирощувати гречку.

«Для господарств із зембанком 3 тис. га раджу виділяти під гречку хоча б 10-20 га. Це не ніяк не вдарить по економіці, проте у проблемні роки з легкістю дозволить реалізувати високий попит на культуру. Окрім цього, за правильних агротехнічних прийомів це може бути прибуткова культура і по економіці давати не гірший результат за соняшник», — зауважив фахівець.

 Читати по темі: Технологія вирощування гречки

Беручись вирощувати гречку фахівець радить обрати якісний та продуктивний сорт, приділити особливу увагу добривам та запиленню бджолами.

«Гречка формує структуру ґрунту, залишає після себе прекрасне поле. Після гречки пшениця може з легкістю дати 8 тонн врожайності. Окрім цього, після гречки не потрібно вкладати великих коштів у добрива, культура дає можливість стратифікувати або забирати недоступні форми калію і форсору і переводити їх в доступні», — зауважив Олексій Сергієнко.

Додаючи, що в окремих господарствах ЄС з гектара гібридної гречки французької селекції вдається отримувати 6-7 тонн врожаю.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com

Made with Flourish