19 березня 2020, 14:00, Посівна

Брак вологи на полях стримує посівну ранніх ярих на Вінниччині

Про це пише golos.com.ua.

«Немає сенсу затрачати насіння, пальне, інші необхідні матеріали, кошти, щоб, врешті-решт, зібрати з гектара по 1-1,5 тонн зерна. На кращий урожай годі сподіватися. Вологи в ґрунті вкрай мало», — зазначив консультант ради сільгоспвиробників Чечельницького району Володимир Котенко.

Фахівець уточнює, що протягом лютого випало 26 міліметрів опадів, це значно менше від норми. У період з жовтня 2019 року по березень її запаси в ґрунті становили лише 52 мм. Тоді як за аналогічний період 2018-2019 рр. цей показник становив 190 мм.

Володимир Котенко пояснив, чому ярі, як і раніше, продовжують сіяти в агрофірмі «Ольгопіль». Щоправда, на незначних площах. Наприклад, насіння ячменю поклали в ґрунт на 30 га, гороху — на 10 га і трохи однорічних трав.

«Господарство вирощує насіння елітних сортів. Працює за договорами з науково-дослідними інститутами. Тому агрофірма змушена сіяти, вирощувати посівний матеріал, проводити досліди. Нинішнього року, для прикладу, висіяли ділянки нового сорту ячменю Галичанин», — розповідає консультант ради сільгоспвиробників Чечельницького району.

Тим часом, в інших господарствах району увагу приділяють передусім озимим, рослини підживили на всій площі. Традиційно найбільше вирощують озимої пшениці. Невдовзі, коли встановиться постійна температура повітря вище десяти градусів тепла, розпочнуть вносити гербіциди. Окрім цього, готують площі під посів кукурудзи, соняшнику. У трьох господарствах, крім зернової, вирощують ще й силосну кукурудзу.