17 березня 2020, 18:20, Україна

Названо трійку ключових загроз для агросектору України на 2020 рік

Про це пише nv.ua.

«Головні загрози для АПК — пандемія коронавірусу, надзвичайно висока залежність галузі від кон'юнктури світових ринків і політична нестабільність в Україні», — йдеться в повідомленні.

Поширення коронавірусу обмежує логістику: ключові торгові порти найбільших споживачів агропродукції, Індії та Китаю, не можуть працювати у звичному режимі. Обидві ці країни забезпечують п'яту частину аграрної експортної виручки України.

Зазначається також, що через залежність від біржових цін та обвал цін на нафту, викликаний розривом угоди між ОПЕК і Росією, вплинув на зниження світових цін на зерно — в середньому на 10-15%.

«Падіння нафти може потягнути вниз ціни на інші біржові товари, і тоді нам із зерном доведеться туго», — прокоментував ситуацію гендиректор холдингу HarvEast Дмитро Скорняков.

Третій фактор — внутрішня нестабільність і невизначеність в питанні відкриття ринку землі. Відсутність останнього стримує розвиток високорентабельних проектів.

«Важливість цих чинників обумовлена ​​збільшеною залежністю України від аграрного сектора. За останні 10 років структура українського експорту, який наповнював економіку валютою, кардинально змінилася — на користь сільськогосподарської продукції», — говорять фахівці.