17 березня 2020, 17:10, ЗЗР

Створено датчик для моніторингу концентрації пестицидів у ґрунті

Фахівці Томського політехнічного університету спільно з колегами з празької Вищої школи хімічної технології (University of Chemistry and Technology) розробили датчик, який визначає вміст пестицидів в ґрунті в режимі реального часу. З його допомогою фермери зможуть постійно моніторити концентрації пестицидів в ґрунті, що дозволить швидше приймати рішення щодо збільшення або зменшення дози хімікатів на конкретній ділянці. Про це пише ria.ru.

Представлені вченими сенсори створені з оптичного волокна — простого і недорогого матеріалу, що застосовується для передачі інформації в формі світлових імпульсів.

«Ми видалили фрагмент оболонки волокна, а потім методом магнетронного напилення нанесли на це місце найтонший активний шар золота розміром 20 нанометрів. Саме там виникає ефект поверхневого плазмонного резонансу — джерела аналітичного сигналу. Аналізувати молекули пестицидів дозволяє специфічний металоорганічний каркас, вирощений на поверхні золота з матричного розчину. Решітка каркаса з осередками певного розміру пропускає до шару золота лише молекули пестицидів», — пояснили спеціалісти в ТПУ.

Зі слів науковців, в результаті резонансу, шар золота випромінює світло. Оптоволокно передає дані на спеціальний датчик, де фіксується кількість сигналів, пропорційних вмісту пестицидів. Серед ключових переваг такого датчика: легкодоступні матеріали для створення, чутливість, вибірковість і можливість постійно працювати в режимі реального часу.