17 березня 2020, 09:00, Насіння

Площі під соєю в Україні збільшаться через відміну соєвих правок

 Він зауважив, що в минулому році деякі холдинги відмовлялися від сої, але в цьому році повертаються до цієї культури, тому площі посівів бобової виростуть на 15% (до 1,8 млн га).

Незважаючи на думку експертів, деякі учасники ринку, навпаки, не мають наміру повертатися до сої через несприятливі світові ціни на цю культуру. 

Аналітики кажуть, що ціни на сою продовжують залишатися під тиском прогнозів виробництва цієї культури в Бразилії і Аргентині.

За прогнозними розрахунками вчених Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», посівні площі в 2020 р. під зернові і зернобобові культури складе 14,8 млн га, що на 2,6% менше, ніж в 2019 р.

Очікується збільшення площ, виділених під технічні культури, зокрема: під сою — на 8,5%, під соняшник — на 1,3%, під ріпак — на 2,7%.

«У цьому році структура посівів в цілому істотно не зміниться. Як і раніше, ставка буде робитися на рентабельні культури: озима пшениця (23%), соняшник (21,5%), кукурудза (17%), соя (6,3%) і ріпак (4,7%) », — розповів Микола Пугачов,заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент УААН. 

Made with Flourish

Водночас у сільськогосподарському сезоні 2020 компанія «ТАС Агро», що обробляє 83 тис. га планує посіяти кукурудзи більше, ніж у минулому році. 

Про це сказав директор з виробництва компанії Віктор Белкот. При цьому через падіння світових цін на сою «ТАС Агро» скоротить площі під цією культурою на 15% (в порівнянні з 2019 г.). В цілому ж, за словами Віктора Белкота, в структурі посівних площ компанії кукурудза займає 47%, пшениця - 21%, соняшник - 18%, соя - 7%, кормові культури - 7%.