16 березня 2020, 18:00, Світ

Науковці шукають сорти рису, що зможуть впоратися з посухою і підвищенням температур

Про це пише crops.org.

Відомо, що рівень вуглекислого газу зростає з часу промислової революції. Незважаючи на намагання скоротити викиди, науковці прогнозують, що рівень вуглекислого газу продовжуватиме зростати.

Вуглекислий газ в атмосфері не є негативним явищем. Насправді, він необхідний рослинам для зростання. У процесі фотосинтезу, рослини використовують сонячне світло й вуглекислий газ для утворення цукрів. Отже, більша кількість вуглекислого газу забезпечує швидший ріст рослини.

Раджа Редді, професор Державного університету сільського господарства та прикладних наук Міссісіпі, вивчає вплив кліматичних змін на рослини. Редді працює разом із агрономами-селекціонерами, які планують майбутні умови. Агрономи-селекціонери шукають сорти, які зможуть впоратися із посухою та вищими температурами.

Редді та його колеги зацікавились, чи зміниться реакція рослин на такі умови, як посуха за наявності більшої кількості вуглекислого газу в атмосфері.

Група використала спеціальну теплицю для експерименту. Дослідники збільшили кількість вуглекислого газу всередині теплиці, щоб відтворити нашу майбутню атмосферу.

«Для агрономів-селекціонерів важливо випробувати посіви за умов, максимально наближених до майбутніх. Для визначення культур, що витримають засуху, агрономам-селекціонерам потрібно знати, що засухостійкість буде зберігатися, коли в атмосфері буде більше вуглекислого газу», — каже Редді.

Чотирнадцять сортів рису виростили як у теперішніх, так у змодельованих майбутніх атмосферних умовах.

«Рис — це одна з найважливіших зернових культур у світі, тому особливо важливо знати, як він реагуватиме на новий клімат», — пояснює Редді.

Дослідницька група тестувала додаткові змінні як при теперішніх, так і майбутніх умовах. До цих змінних належать: температура теплиці та кількість світла й води, отриманих рослинами. Вищі температури, менша кількість води та світла і є тими екологічними стресами, з якими рослини зіткнуться у майбутньому.

Дослідники вимірювали зростання рослин. Також порівнювали такі показники, як висота рослини, площа листя та довжина кореня.

Як правило, рослини, вирощені при підвищених рівнях вуглекислого газу, були більшими. Висота рисової рослини та площа листя були більшими, а кореневі системи були розлогішими.

Реакція рисових рослин на посуху як стресовий фактор виявилася схожою, як при теперішньому, так і майбутньому рівні вуглекислого газу. Іншими словами, збільшення розміру рослини в атмосфері з більшою кількістю вуглекислого газу не впливає на те, як рослина справляється зі стресом.

Редді вважає, що це добрі новини.

«Існуючі дослідження з виведення сортів рису, стійких до засух та високих температур дозволяють припускати, що такі сорти зберігатимуть свої властивості й при збільшенні рівня вуглекислого газу, яке важко забезпечити у більшості теплиць, а результати цих досліджень підтверджують, що агрономи-селекціонери можуть проводити дослідження сортів без цього», — каже він.