13 березня 2020, 14:00, Насіння

Мінекономіки підтримало зміни до законів про насіння та охорону прав на сорти рослин

Розгляд відповідних правок відбувся сьогодні на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, інформує прес-служба Мінекономіки.

Зміни до Законів, ініційовані профільними асоціаціями стосуються, насамперед, оптимізації та спрощення усіх формальних процедур та документів, які зобов’язані подати заявники при процедурі реєстрації сорту, приведення у відповідність термінів до міжнародних конвенцій і наявних регламентів ЄС, спрощення процедури фінального етапу реєстрації сорту.

Зміни до Закону про насіння стосуються змін подачі форм заявок для дослідних цілей і отримання результатів в електронному форматі; демонополізації процедури платних послуг по визначенню сортових якостей сертифікованого насіння, аби дозволити працювати органам сертифікації, незалежно від форми власності і форми управління;

«Щодо змін до Закону про сорти, це передусім, встановлення чітких часових рамок для проходження кожного етапу експертизи, спрощення документообігу, отримання заявником у чіткі терміни повідомлень та експертних висновків про результати експертизи», — йдеться в повідомленні.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко висловив підтримку запропонованих змін.

«Практика застосування законів у чинній редакції показала деякі неточності, у тому числі й у частині підписання рішень міністерством, що є проміжними на шляху реєстрації сорту і значно ускладнює документообіг. Запропоновані зміни переводять передачу заявок в електронний формат, загалом діджиталізують процеси, спрощують процедури реєстрації як для бізнесу, так і для міністерства та прискорюють процес проходження реєстрації садивного матеріалу та встановлюють чіткі часові рамки для повідомлення про результати експертизи», — наголосив Сергій Глущенко.