13 березня 2020, 08:00, Україна

Початок весни в Україні відзначився аномально високими температурами повітря

За даними моніторингу Метео Фарм, середньомісячна температура повітря першої декади березня в північних та східних областях перебувала в межах +8…+9°С. В південних та центральних областях — +9…+10°С. На Заході було дещо прохолодніше +6…+8°С. Максимальні температури повітря +22…+23°С зафіксовано в Запорізькій, Миколаївській, Дніпровській областях, а також на Сході. В Херсонській області температура майже подолала відмітку в +24°С. Мінімально температура опускалась до -3…-2°С морозу в Луганській, Запорізькій, Херсонській та Вінницькій областях.

Середня температура ґрунту перебували в межах +6…+10°С. Мінімальна температура ґрунту коливалась від 0 до +1°С

Середня швидкість вітру становила 3-5 м/с. Максимальна швидкість вітру 14 -16 м/с зафіксована в Івано-Франківській, Закарпатській, Хмельницькій, Львівській та Чернівецькій областях.  На решті території вітер досягав максимальної швидкості 9-11 м/с. В південних областях переважав вітер південного напрямку, в західних областях панував південно-західний вітер. На решті території переважав вітер південно-східного напрямку.

На всій території України рівень зволоженості ґрунту знизився. Найгірші показники 21-22% було зафіксовано в південних областях. У свою чергу, Закарпатська область залишається найкраще зволоженою територією — +29%.

За звітний період вологість повітря коливалась в межах від 66% до 76%. Атмосферний тиск 756-763 мм.рт.ст.

В першій декаді березня спостерігались високі денні температури та незначні від’ємні показники нічних температур. З максимальними температурами відзначились східні та південні області. А мінімальна нічна температура зафіксована в Херсонській області -2,6°С.

Натисніть щоб збільшити

Середня температура ґрунту мала високі показники в південних, центральних, східних областях, на Заході прохолодніше. Мінімальні температури не опускались нижче 0°С. При такому температурному режимі тепер найголовніше отримати потрібну норму опадів тоді все буде гаразд.

Натисніть щоб збільшити

Не втішні результати по опадах. Основна їх кількість випала на заході, інші області отримали мізерну кількість опадів, а деякі зовсім їх не отримали. Так наприклад Закарпатська область залишається найкраще зволоженою областю, а в східних, південних та частково в центральних областях показники опадів вказують на засуху.

Натисніть щоб збільшити

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.