10 березня 2020, 15:00, Урожай

Погода в лютому сприяла оптимальному завершенню перезимівлі озимих — Укргідрометцентр

Про це свідчать дані агрометеорологічних умов протягом лютого, опубліковані на сайті Укргідрометеоцентру.

За даними відомства, погодні умови для закінчення перезимівлі озимих культур в Україні в цілому складалися задовільно. Станом на 29 лютого на переважній частині території країни снігу на полях не було, ґрунт був талий або глибина його промерзання не перевищувала 1-5 см, місцями на північному сході — до 14 см.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та  багаторічних трав (3 см) становила мінус 1-5°С, у Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях — мінус 6-9°С,  що значно вище критичної температури вимерзання.

Впродовж другої половини лютого тепла погода та дощі сприяли таненню снігу та відтаванню ґрунту.

Підживлення озимої пшениці. Все важливе та корисне в одному місці
Читати по темі:

За першим визначенням запасів вологи в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській та Полтавській областях в орному шарі ґрунту під озимими культурами містилося  близько та більше норми  продуктивної  вологи.

У метровому  шарі ґрунту запаси продуктивної вологи у Полтавській, Кіровоградській, на окремих площах Миколаївської області були більше норми, в Одеській, на більшості площ Миколаївської області — у межах та менше норми. Зазначається також, що опади, які випали у лютому, значно поповнили запаси вологи у ґрунті.