10 березня 2020, 14:00, Світ

Для попередження ризиків посухи європейські вчені впроваджують технології дистанційного зондування

За словами наукового співробітника Центру досліджень екології та лісового господарства (CREAF) та головна наукова співробітниця проекту INDRO Мануели Бальзароло, у рамках проекту вчені працюють над розробкою нових індикаторів дистанційного зондування, здатних контролювати стан рослин та їх реакцію на посуху. Про це повідомляє iagua.es.

Зазначається, що використання методів дистанційного зондування — один зі способів аналізу впливу вуглекислого газу на наземні екосистеми. Вони є ефективним способом моніторингу стану екосистем у режимі реального часу.

«Дослідження встановило, що пов’язані із посухою змінні впливають на кількість світла, використаного для фотосинтезу впродовж року, у лісах помірної кліматичної зони. Тоді як змінні, що стосуються температури, впливають на кількість світла, що використовується у фотосинтезі впродовж року в лісах помірно холодної зони. Окрім того, виявилося, що сезонні зміни кількості світла, використовуваного для фотосинтезу, значною мірою пов’язані з метеорологічними змінними і змінюються залежно від пори року (найбільша влітку)», — зазначила

Впровадження проекту надало цінну інформацію для створення систем раннього попередження, необхідних для ефективнішого пом’якшення наслідків посухи для навколишнього середовища та економіки. Під час досліджень вдалося зібрати актуальні широкі та сучасні знання щодо використання методів дистанційного зондування для контролю впливу посухи на екосистеми і на суспільство загалом.