6 березня 2020, 16:00, Технології

Покривні культури сприяють покращенню стану ґрунтів у посушливих регіонах — вчені

Польові випробування різних покривних культур дослідники проводили протягом двох періодів вегетації в штаті Нью-Мексико, пише crops.org.

У ході досліджень фахівці фіксували виділення ґрунтом вуглекислого газу. За словами вчених, чим вища біологічна активність у ґрунті, тим більше вуглекислого газу з нього виділяється.

За словами наукового співробітника Державного Університету штату Нью-Мексико Раджана Гіміре, виділення вуглекислого газу повинно збалансовуватись з накопиченням вуглецю в ґрунті, що досягається за рахунок вирощування покривних культур.

Підсів покривних культур у кукурудзу або сою (поради закордонних фахівців)
Читати по темі:

Покривні культури накопичують вуглецю в ґрунті двома способами. По-перше, їх коренева і надземна біомаса в основному складається з вуглецю, який в кінцевому підсумку розкладається з утворенням органічної речовини ґрунту. По-друге, вони вступають в симбіоз з ґрунтовими грибами, які ще більше накопичують вуглець.

За результатами дослідів вчені виявили, що при вирощуванні лише бобових культур в якості покривних, ґрунту насичуються азотом, втім у такому випадку виділення вуглекислого газу з ґрунту також збільшується.

Зернові культури, такі як овес і ячмінь, сприяють накопиченню вуглецю в ґрунті, проте рослини повинні будуть отримувати азот з інших джерел. Крім того, ці культури мають потребу в більшій кількості води, ніж бобові.

«Головне — знайти баланс. Змішування зернових з бобовими культурами може сприяти накопиченню вуглецю і азоту в ґрунті при мінімальному виділенні вуглекислого газу», — зазначив Раджан Гіміре, науковий співробітник Державного Університету штату Нью-Мексико.

Вчені зазначають, що покривні культури також допомагають ґрунтам утримувати дощову воду і сприяють зменшенню негативного впливу від водної та вітрової ерозії.