6 березня 2020, 13:00, ЗЗР

Через заборону ЄС українські аграрії будуть змушені шукати альтернативи хлорпірифосу — експерт

Як на використання пестицидів в Україні вплине заборона ЄС на препарати та сільгосппродукцію з хлорпірифосом та хлорпірифос-метилом SuperAgronom.com розповів Сергій Борисов, керівник хімічного напряму і бренду DEFENDA компанії LNZ Group.

«Якщо раніше питання по довгоносику і цукровому буряку міг вирішити лише хлорпірифос, то зараз він має вже безліч альтернатив. В Україні він застосовувався для обробітку буряків і пшениці, але навіть на цих культурах його застосування щороку зменшувалося. Те, що він не є фосфор органікою, то безумовно, але в нашій країні дозволений препарат Б-58, в якого період розпаду набагато довший за тотожний процес у хлорпірифосу», — зазначає фахівець.

З його слів, в Україні альтернативами є комбіновані препарати контактної групи + нікотиноїди (деякі з них є мало фітотоксичні для бджіл). При цьому, значних змін в системі захисту культур чи втрат для аграріїв через обмеження ЄС не прогнозується.

Читати по темі: ЄС запровадив заборону на препарати та сільгосппродукцію з хлорпірифосом

Сергій Борисов зазначив, що цьогоріч для виробників втрати будуть незначними, адже закупівля вже зроблена, але надалі заводи, де виготовлялись препарати з хлорпірифосом, замінять їх іншими і знівелюють втрати.

«На мою думку, постраждають аграрії, адже вони більше консервативні і мають певні звички. Потрібен час, поки вони звикнуть змінити один препарат іншим, зрозуміти його механізм дії. Для цього в нашій компанії існують агрономічні відділи, де будемо допомагати розбиратись з цим», — підсумував фахівець.

Інфографіка: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні

Наталія Демчук, SuperAgronom.com