5 березня 2020, 13:00, Технології

Українець створює безпілотники, які дозволяють у 100 разів заощадити на внесенні ЗЗР

При обробці посівів безпілотник AeroDrone розпорошує засоби захисту рослин на швидкості 100 км/год, завдяки чому на обробку одного гектара витрачається менше хвилини. При цьому AeroDrone здатний пролетіти без дозаправлення 600 кілометрів, пише fakty.ua.

«Зараз в Україні приблизно 90% посівів обприскують, як і півстоліття тому, за допомогою тракторів. Цей спосіб має істотний недолік: на кожен гектар доводиться виливати по кілька сотень літрів розчинених хімікатів! Наш безпілотник справляється з аналогічними завданнями, розпорошуючи на одному гектарі не більше двох літрів пестицидів, гербіцидів або добрив — це приблизно в 100 разів менше, ніж розпорошує трактор», — розповідає Юрій Педерій.

При обробці гектара посівів трактор витрачає в середньому 1,2 літра пального, у свою чергу, літальний апарат AeroDrone на виконання аналогічного обсягу робіт затрачає лише 100 грамів пального.

«Конкурентами нашого безпілотника є коптери, вони працюють на електричних двигунах. Одного заряду акумулятора їм вистачає на 10-20 хвилин польоту. У нас таких проблем не виникає: ми оснастили безпілотник двигуном внутрішнього згоряння. Беремо з собою в поле каністру пального, і цього з головою вистачає на весь робочий день. До того ж не забувайте, що наш апарат піднімає 60 км, тоді як його аналоги — в кілька разів менше», — говорить винахідник.

Наразі в Україні сконструйовано три безпілотника AeroDrone, на аеродромі «Чайка» під Києвом будуються ще два. Протягом року Юрій Педерій планує зібрати ще 30 безпілотних літаків.

«Вартість нашого безпілотника значно нижче, ніж подібних літаків, створених відомими зарубіжними фірмами. Важливо, що наш безпілотний апарат здатний окупити свою вартість за один сільськогосподарський сезон», — запевняв розробник.

Читати по темі: Юрій Педерій: У безпілотників великий потенціал, зокрема й у диференційованому захисті рослин