23 листопада 2016, 18:22, Україна

В Україні під сочевицю планують відвести 20 тис. га

Цього року під сочевицю відвели 8 тис. га, але наступного аграрії планують засіяти цією культурою удвiчi більше земель – до 20 тис. га.

Цікаво, що до Другої світової війни Україна була одним з найбільших виробників та споживачів сочевиці, пише газета Експрес.

«Це справдi так,  – Щороку в нас вирощували до 100 тисяч тонн сочевицi, основну частину якої споживали в межах країни. Це була друга за популярнiстю пiсля гороху культура», – розповiдає Анатолiй Гирка, заступник директора Iнституту зернових культур НААНУ.

Зацiкавленiсть сочевицею серед аграріїв зростає, бо рентабельнiсть виробництва цiєї культури дуже висока – близько 200%. Тонна зерна сочевицi коштує 12-18 тис. грн., тобто закупiвельнi цiни на неї майже втричi перевищують цiни на зерно пшеницi озимої. Хоч урожайнiсть сочевицi нижча. Цього року вона становила 17-22 ц/га. В Українi вирощують переважно зелену сочевицю.

Анатолій Гирка зазначає, що виробництво сочевиці в нашій країні стримує передусім брак технологiй вирощування. По-перше, маємо недостатньо гербiцидiв, якi передбаченi саме для цiєї культури. По-друге, сочевиця – низькоросла культура, тому посухи та вiтри завдають їй значної шкоди. Хоч сочевицю можна вирощувати майже в усiх регiонах країни, але найбiльш прийнятний для неї Лісостеп.