4 березня 2020, 18:05, Україна

Лютневі дощі покращили ситуацію з вологозабезпеченням ґрунту на полях

За даними моніторингу Метео Фарм, в лютому випала значна кількість опадів, подекуди навіть перевищила багаторічні норми. В другій та третій декаді місяця панувала вітряна погода, пориви досягали 20-37 м/с. Штормовий вітер переважав в західних та південних областях.

Середньомісячна температура повітря в північних, східних, західних та центральних областях знаходилась у межах +1…+3°С, в південних областях +2…+4°С. Максимально температура повітря підіймалась в третій декаді лютого у 26-27 числах до +19°С в Одеській області. Також значні температури +16…+17°С зафіксовано в Херсонській, Чернівецькій, Миколаївській, Кіровоградській та Дніпровській областях. Мінімально температура повітря опускалась в першій декаді лютого до -17°С на території Донецької області.

Середня температура ґрунту в північних, східних та центральних областях перебувала в межах +2…+3°С. На Заході -  +3…+4°С, в південних областях цей показник склав +3…+5°С. Мінімальна температура ґрунту на території України коливалась від -7 до -3°С. В Харківській області температура ґрунту досягла -8°С морозу.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 22-25% на Півдні за винятком Запорізької області. Краще зволожені землі 29-30% в Закарпатській області, а також на Сході.

Вологість повітря коливалась в межах від 72 до 87%. Атмосферний тиск - 758-762 мм.рт.ст.

В лютому нічна температура перебувала в межах -17…-5°С морозу, денна температура коливалась від +11 до +19°С вище нуля. Мінімально температура опускалась до -17°С в Донецькій області. Також значного мінуса -15°С досягнуто в Чернівецькій, Запорізькій та Дніпровській областях. Максимально зафіксована температура +19°С в Одеській області.

Натисніть щоб збільшити

Температура ґрунту сприяла виходу озимих культур зі стану спокою. Морози були несуттєві й тривали незначний період часу. Середня температура коливалась від +2 до +4°С, в південних областях +5°С. Мінімально опускалась майже до -8°С морозу в Харківській області.

Натисніть щоб збільшити

За лютневий місяць ситуація з вологістю ґрунту покращилась. Це пов’язано з чималою кількістю опадів, які нарешті випали в лютому. Якщо така ситуація з опадами повториться в березні, то слід очікувати на гарні врожаї. А наразі складна ситуація з вологості ґрунту залишається в Чернівецькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. В Закарпатській області та на Сході землі ліпше насичені вологою.

Натисніть щоб збільшити

Протягом лютого випала значна кількість опадів. Найбільша кількість опадів випала в  Закарпатській та Донецькій областях. Найменша кількість опадів по відношенні до інших областей випало в Житомирській, Сумській та Чернігівській областях. Загалом кількість опадів задовольнила потреби всієї території України.

Натисніть щоб збільшити

Якщо порівняти лютневу кількість опадів за 2019 та 2020 роки, то можна зробити висновок, що у 2020 році випала значно більша кількість опадів. Але вологість ґрунту не зважаючи на незначну кількість опадів у 2019 році, перевищує значення вологості ґрунту за 2020 рік. Зимові запаси вологи у 2019 році були набагато масштабнішими ніж у 2020 році завдяки значному сніговому покриву.

Натисніть щоб збільшити

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.