3 березня 2020, 09:00, Україна

Погода пригнічує розвиток гризунів у полях

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, через опади, перезволоження ґрунту та коливання добових температур, популяція гризунів знаходилась у пригніченому стані та характеризувалась низькими показниками життєдіяльності.

На посівах озимих зернових та ріпаку обліковували 1-3, осередково на окремих полях у крайових смугах Донецької, Київської та Херсонської областей до 5-7 кол/га з 2-11 жилими норами. На 50-100% обстежених площ багаторічних трав, садах, неорних землях, полях після просапних культур мали місце 3-6, в осередках Київської та Миколаївської областей 7-10 жилих колоній на гектар.

Зазначається також, що більшість слідів життєдіяльності мишоподібних гризунів спостерігалась по краях посівів озимої пшениці, біля лісосмуг, де нори не заливались талою водою.

«Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5°С відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів», — відзначають фахівці.