28 лютого 2020, 10:10, ЗЗР

Позови у справі гліфосату загрожують Bayer значними фінансовими втратами

Про це з посиланням на дані річного звіту компанії повідомляє Latifundist.com.

«Через нерозглянуті судові позови або потенційні судові справи ми можемо зіткнутися зі значними фінансовими втратами у разі, якщо нам буде запропоновано виплатити компенсації чи штрафні збитки. Або ми візьмемо на себе зобов'язання в рамках позасудових розрахунків», — відзначили в компанії.

За даними звіту, компанію можуть змусити покрити фінансові витрати по справі гліфосату Roundup шляхом випуску додаткового зовнішнього боргу, збільшення власного капіталу або продажу активів. Як відзначили в Bayer, ці заходи можуть бути прийняті на несприятливих для компанії умовах або будуть комбінуватися.

«Умови, на яких ми отримуємо зовнішнє фінансування, можуть стати менш сприятливими в результаті збільшення фінансових потреб. Ці ризики можуть також негативно вплинути на нашу репутацію», — прокоментували в компанії.

При цьому в Bayer є заперечення по суті справи, через що компанія має намір рішуче захищати надійність гліфосату Roundup і препаратів на його основі.

Нагадаємо, що в серпні 2018 року з'явилася інформація про те, що суд США оштрафував компанію Monsanto, яку придбав Bayer, на суму 289 млн доларів. Заявники вважають, що саме використання гліфосату Roundup стало причиною появи у них виникли неходжкінських лімфом (раку). Серйозною підставою для масових позовів стало рішення Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) — у 2015 році воно визнало гліфосат «ймовірно канцерогенним для людини». Пізніше компанія Bayer заявила, що готова заплатити до 8 млрд доларів для врегулювання поданих в США судових позовів, в яких численні заявники вимагають визнати, що гербіцид Roundup може викликати розвиток ракових захворювань у людей. Станом на кінець 2019 року кількість позовів до компанії Bayer у справі гліфосату досягло 42,7 тис.