28 лютого 2020, 17:00, Урожай

Аномально тепла зима і дефіцит вологи ставлять під загрозу врожай озимих на Харківщині

За словами Сергія Авраменка, доктора сільськогосподарських наук Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, у зв'язку з тим, що не було морозів, хвороби рослин, специфічні шкідники і бур'яни на полях області так і не вимерзли. Про це повідомляє vecherniy.kharkov.ua.

«Щоб зберегти врожай, необхідно застосовувати засоби захисту рослин, проводити більш інтенсивну в порівнянні з колишніми роками хімічний захист. Однак робити це потрібно з розумом, а хороших фахівців у нас, на жаль, дуже мало. Далеко не кожен агроном може правильно діагностувати хворобу або шкідника. Навіть бур'яни їм не все відомі. Застосовують хімію — «аби було», а ефективність досягається далеко не завжди. Найбільш обізнані фахівці — в хімічних компаніях, що спеціалізуються на засобах захисту рослин. Але вони — нарозхват і просто не встигають дати рекомендації всім охочим», — ділиться науковець.

Серйозною загрозою для майбутнього врожаю є нинішній дефіцит вологи у ґрунтах. Так, за даними Укргідрометцентру, водність більшості річок Харківської області в січні була в межах 45-77% місячної норми.

Разом з тим, Сергій Авраменко зазначає, що критичних проблем з озимими на полях області наразі не спостерігається.

«Не можу назвати жодного поля на Харківщині, яке потрібно було б пересівати. Хоча були деякі проблеми з ячменем і пшеницею у тих, хто рано посіяв ці культури. У жовтні вдарили заморозки і тоді підмерзли і ячмінь, і пшениця. У ячменю повністю наземна частина вимерзла. Однак він у нас погоди не робить. А пшеницю — де більше, де менше, де взагалі не зачепило. В принципі, вона нормально перезимує, ніякої загрози через морози для неї немає», — підсумував науковець.