27 лютого 2020, 15:00, Добрива

«Постарілим» через теплу й безсніжну зиму посівам потрібне підживлення фосфором, — експерт

Про це у коментарі для SuperAgronom.com сказав Олег Наконечний, регіональний консультант по роботі з клієнтами компанії «Yara Україна», на конференції «Вітазим — біостимулятор росту вашого прибутку», що проходила 25 лютого в Одесі.

Експерт зазначив, що озимим потрібно допомогти відновитися в умовах відсутності опадів й нестачі вологи. Зокрема, рослини наразі потребують фосфору, тож потрібно звернути увагу на підживлення саме цим елементом.

«Температури ще низькі і локальне внесення добрив, зокрема, РКД аплікатором, буде не досить ефективним, тому що фосфор таким чином може засвоюватися за температури +12°С і вище. Отже, слід працювати позакоренево, по відновленні вегетації. Причому — фосфатами. Чому саме ними? Бо фосфати, потрапляючи до рослини, включаються в метаболізм, на відміну від фосфітів, яким потрібні додаткові ферменти для засвоєння рослиною», — зауважив Олег Наконечний.

Олег Наконечний, регіональний консультант по роботі з клієнтами компанії «Yara Україна»

За його словами, для зернових колосових потрібно від 0,4 кг/га до 1 кг/га ортофосфатів в д.р. по листку. Причому бажано, щоб середньодобова температура сягала +6°С і вище, а під час обробки температура повітря має бути хоча б +8°С і вище.

У ріпаків за таких умов також може спостерігатися тенденція щодо відсутності мікрокореневих волосків на основному, стрижневому корені. 

«В такому разі також можна працювати фосфатами, водорозчинними добривами з мікроелементами, але було б доцільніше тут застосувати таке добриво, як YaraVita KOMBIPHOS. Це повністю водний розчин, 440 г/л фосфору. Якщо по пшениці можна попрацювати FOLICARE 12-46-8 або YaraTera KRISTALON 13-40-13 YELLOW, то по ріпаку ситуація дещо інша. Він має вже на цих етапах розвитку, хоч і не потужний, але все ж таки восковий наліт. І прикріпити туди діючу речовину дуже нелегко, в такому випадку найбільш вдалим виходом буде згаданий KOMBIPHOS. Адже він має відповідну формуляцію та містить ад’юванти, що підвищують його ефективність. Причому для відновлення ріпаку буде достатньо 2 л/га», — пояснив експерт.

За його словами, також доцільно застосувати це добриво у баковій суміші з YaraVita BORTRAC 150 у нормі 1 л/га. Таким чином фосфор сприятиме розвитку мікрокореневих волосків, а бор забезпечить, щоб їхні клітини були більш пластичними, відповідно не спостерігалось мікророзривів.

Експерт додав, що за нинішніх умов таке підживлення в південних регіонах вже можна буде проводити на наступному тижні (тобто на початку березня), а в центральних і західних регіонах в кінці першої — у другій декаді березня.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com