26 лютого 2020, 16:05, Технології

Адаптація до змін інтенсивності світла знижує врожайність сої на 13% — вчені

Про це повідомляється на сайті проекту RIPE.

Серед всіх сільськогосподарських культур у світі соя є четвертою за значимістю високобілковою культурою з точки зору її виробництва. За результатами досліджень вчені виявили, що рослини сої можуть втратити до 13% врожайності через те, що рослини культури не можуть достатньо швидко адаптуватися до змін інтенсивності світла.

«Можливо це і не такий високий відсоток зниження врожайності, але з точки зору врожаю сої по всьому світу — це колосальна проблема», — зауважила Ю Ван (Yu Wang), аспірантка Іллінойського університету.

Дослідники з'ясували, що ефективність фотосинтезу обмежена двома критичними факторами: фотозахистом і активацією Рубіско.

Фотозахист захищає рослини від пошкоджень, викликаних високим рівнем освітлення. Цей процес безпечно розсіює надмірну світлову енергію у вигляді тепла. Втім, коли рівень світла знижується рослина витрачає від декількох хвилин до декількох годин на «вимкнення» цього механізму.

В рамках проекту RIPE науковцями вже розпочато роботу зі штучного обмеження фотозахисту сої та інших культур.

Довідка: RIPE являє собою міжнародний дослідницький проект, метою якого є поліпшення фотосинтезу для забезпечення фермерів у всьому світі більш високоврожайними культурами, необхідними для забезпечення кожної людини достатньою кількістю їжі, щоб вести здоровий, продуктивний спосіб життя.