29 лютого 2020, 15:00, ЗЗР

Вчені довели безпечність Bt-культур для корисних комах

Результати досліджень вчених розширюють екологічні можливості технології виробництва ГМ-культур, оскільки завдяки цілеспрямованому контролю шкідників сільськогосподарських культур з використанням інсектицидних білків (Bt) фермери можуть скоротити обсяги інсектицидів та захистити біорізноманіття на полях, пише allianceforscience.cornell.edu.

У першій статті міжнародна група на чолі з китайськими вченими повідомила, що після проведення польових експериментів суттєвих відмінностей у павуків на полях Bt-рису, у порівнянні з контрольною культурою знайдено не було.

Разом з тим, як і очікувалося, за результатами обробки обох полів інсектицидними, популяції павуків суттєво скорочувалась.

 «Дані досліджень свідчать, що Bt-рис немає довгострокового впливу на структуру спільноти павуків, в той час як хімічні інсектициди очевидно шкідливі для цих комах», — зазначають науковці.

У другій статті розглядається потенційний вплив Bt-кукурудзи в Бразилії на крихітну осу-паразитоїда під назвою Trichogramma pretiosum, яка харчуючись яйцями совки та інших сільськогосподарських шкідників комаха виконує важливі функції біоконтролю.

За результатами досліджень бразильськими вченими також була доведена безпечність трансгенної кукурудзи для T. Pretiosum.

Науковці додають, що всі білки Bt, оцінені в цьому дослідженні, специфічно націлені на лускокрилих і не мають шкідливого впливу на T.pretiosum, навіть у разі випробування за екстремальних концентрацій в лабораторних умовах.

Висновки обох статей важливі, оскільки вони підтверджують актуальність використання Bt-культур у підходах до комплексного ведення сільського господарства (IPM). Один з методів IPM полягає в тому, щоб розмножувати і зберігати популяції природних ворогів комах-шкідників, таких як ящірки, оси, сонечка і павуки, тим самим, зменшити потребу в агрохімії.