24 лютого 2020, 15:00, ЗЗР

Зміни до закону «Про пестициди і агрохімікати» посилять контроль за вітчизняним ринком ЗЗР — Тарасов

Про це йдеться в матеріалі «Зміна порядку ввезення пестицидів та агрохімікатів в Україну — чи варто боятися екологічних наслідків?» на AgroPolit.com.

На думку автора законопроекту 2289 Олега Тарасова, нинішня норма ст. 4 щодо ввезення зразків пестицидів і агрохімікатів лише за умови реєстрації в країні виробництва є дискримінаційною і антиконкурентною, а законодавство з регулювання пестицидів вже застаріло.

Читати по темі: Парламент пропонує змінити процедуру ввезення пестицидів та агрохімікатів для дослідних цілей

«На думку екологів, нібито допускається вільний оборот ніде не зареєстрованих пестицидів. Це не так. Тому, заспокою шановних українців та скажу, що, насправді, законопроекти не передбачають вільного доступ пестицидів та агрохімікатів на ринок України до їхньої повноцінної державної реєстрації. Навпаки, посилюється рівень захисту наших громадян та аграрних виробників від фальсифікованих пестицидів, створюються передумови для поступової відмови України від пестицидів, які вже є застарілими, і переходу до пестицидів, які є передовими, більш ефективними та менш токсичними», — наголосив Олег Тарасов.

Автор законопроекту 2289 запевняє, що запропоновані зміни також сприятимуть обмеженню неконтрольованого ввезення пестицидів та хімікатів в Україну.

«Так, контроль за ввезенням передбачений. Певні об’єми агрохімікатів, які необхідні для проведення наукового дослідження та державних випробувань в кожному окремому випадку, в залежності від їхнього виду і призначення різняться, та обґрунтовуються окремо. Однак, допускається ввезення лише обмежених, науково-обґрунтованих об’ємів (як демонструє практика — це може бути літр, або один кілограм засобу) І таке ввезення можливе виключно на підставі дозволу Мінекоенерго. Проведення державних випробувань й досліджень необхідне для прийняття рішення щодо їх державної реєстрації в Україні», — зауважив автор законопроекту.

Він додає, що при нинішній нормі закону страждає навколишнє середовище, адже якщо ще 30-40 років тому норми витрат на гектар вимірювалися літрами і кілограмами, то сьогодні  норми менші в десятки разів. Ну і врешті-решт страждає споживач, оскільки продукти харчування могли б бути ще безпечнішими та якіснішими.