24 лютого 2020, 12:00, Урожай

Тепла зима загрожує аграріям додатковими витратами на захист озимих культур

Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» пише Віталій Данкевич, доктор економічних наук Житомирського національного агроекологічного університету.

Унаслідок підвищення середньорічної температури, нерівномірного розподілу опадів та окремих негативних наслідків, дії інших аномальних погодних явищ, підвищується ризикованість ведення традиційного сільськогосподарського виробництва.

Основною проблемою для сільгоспвиробників є нині збереження посівів озимих культур.

«Маємо екстремальні перепади температури за умови відсутності снігового покриву. Аномально тепла зима сприяє виживанню значної кількості комах та шкідників сільськогосподарських культур», — зауважив Віталій Данкевич.

З його слів, через нетипові погодні умови у аграріїв виникає потреба вносити більше засобів захисту рослин, гербіцидів, використовувати інші сорти, більш стійкі до шкідників та хвороб, що впливає на собівартість.

«Чимало господарств, щоб мінімізувати втрати від природних катаклізмів, переорієнтовуються на технічні культури, які є стійкішими до негоди. Зокрема, активно зростає вирощування ріпаку, соняшника та кукурудзи (замість пшениці)», — зауважив науковець.

Слід зазначити, що посухи в Україні стають дедалі частішими та інтенсивнішими. Безсніжна цьогорічна зима, відсутність талих вод ще більше додають ризиків.

За даними НААН України, за останні десятиліття відбувається зміщення меж природно-кліматичних зон країни на 100-150 км на північ.