24 лютого 2020, 08:00, Україна

Друга декада лютого в Україні характеризувалась настанням метеорологічної весни

За даними моніторингу Метео Фарм, середньомісячна температура повітря другої декади лютого перебувала в межах +1-5°С. Максимально температура повітря підіймалась до +15°С в Одеській області. Також відзначились високими температурами +14°С Івано-Франківська та Чернівецька області. Мінімальні температури до -9…-8°С зафіксовано в Донецькій та Луганській областях. В Чернівецькій та Харківській областях — -7…-6°С морозу. На решті території мінімальна температура перебувала в межах -5…-2°С нижче нуля.

Мінімальна температура ґрунту за звітний період знижувалась до -5…-3°С на Сході. В Запорізькій та Дніпровській областях — -3…-2°С. На решті території цей показник коливався від -1 до 0°С.

Середня швидкість вітру знаходилась в межах 5-6 м/с. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 22% було зафіксовано в Одеській області. Краще зволожені землі 30-31% відзначались на Сході, а також в Сумській, Закарпатській, Запорізькій та Дніпровській областях.

Вологість повітря коливалась від 73% до 90%, атмосферний тиск — 761-765 мм.рт.ст.

На протязі другої декади лютого панували температури які як правило відповідають березневим значенням. По середньодобовим показникам можна сказати, що на території України почалась метеорологічна весна. Максимально температура піднімалась в Одеській області майже +15°С, та на всій території України знаходилась в межах +9…+14°С. Найморозніша ніч зафіксована в Луганській області -9°С.

Натисніть щоб збільшити

Температура ґрунту також мала високі значення. Однак в Східних областях а також в Запорізькій та Дніпровській областях температура досягла мінімуму -5….-3°С, на решті території вона знаходилась в межах 0…-1°С.

Натисніть щоб збільшити

Показники вологості ґрунту зросли на 1-3%. Але зростання відбулось в основному не за рахунок опадів другої декади, а за рахунок опадів які випали в першій декаді лютого.  Тенденція дефіциту вологи все ж таки існує. Волога конче потрібна озимим культурам а також перед початком посівної. Всі в очікувані опадів. А на Одещині деякі аграрії розпочали вже посівну ранніх ярих зернових. Таке рішення пов’язане з дефіцитом продуктивної вологи.

Натисніть щоб збільшити

За другу декаду лютого випала незначна кількість опадів. Дефіцит вологи відчули на собі Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська, Вінницька області, саме в цих областях опадів за даний період випало обмаль. Лише в Закарпатській області гарний показник опадів. Загалом опади випали хаотично, можна сказати пройшли полосою. Охопивши одну область та пройшовши стороною сусідню територію.

Натисніть щоб збільшити

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.