11 квітня 2017, 11:30, Добрива

В найбільших агрохолдингах немає гострого дефіциту міндобрив

Керівники агрохолдингів говорять про відсутність гострого дефіциту добрив в господарствах, проте закликають вжити негайних заходів для запуску роботи українських заводів міндобрив, передає interfax.com.ua.

Зокрема агрохолдинги HarvEast, «Агротрейд» і «Мрія» укомплектовані азотними добривами на 100%.

«У нас немає проблем з дефіцитом добрив. «Агротрейд» всі закупівлі планує заздалегідь, всі договори були законтрактовані ще в минулому році. Зараз, коли розпочалися весняно-польові роботи, добрива вносяться в грунт. Посівна буде проходити за планом», — повідомила фінансовий директор «Агротрейду» Олена Ворона.

Натомість гендиректор агрохолдингу «UkrLandFarming» Ігор Петрашко назвав ситуацію з зупинкою заводів Ostchem дуже прикрою.

«Багато аграрних підприємств, в тому числі і наші, здійснили передоплату на поставку добрив. Зрозуміло, що компенсувати такі обсяги імпортом дуже складно. Це втрата потенційної врожайності, адже все має бути внесено вчасно», — уточнив гендиректор «Укрлендфармінгу».

За його словами, агрохолдинг недоотримав від Ostchem багато азотних добрив, але здійснив передоплату. Зараз «Укрлендфармінг» намагається максимально ефективно використовувати наявний ресурс.

В господарствах агрохолдингів «Нібулон» та «Росток-холдинг» забезпеченість добривами складає 70%. Така ситуація може призвести до недоотримання частини врожаю, переконаний  заступник генерального директора з виробництва компанії «Нібулон» Костянтин Хмельницький.

«Я не бачу виходу з ситуації, що склалася. Можна пошукати на ринку карбамід, але хто заплатив Ostchem, той не буде повторно витрачати кошти на закупівлю добрив. Ряд агровиробників недовнесе азотну групу, що призведе до зниження врожайності озимих, а якщо Ostchem не запустить виробництво — то і ярих культур», — говорить Констянтин Хмельницький.