10 квітня 2017, 17:33, Урожай

Дослідники із США розповіли, як зібрати 81 центнер сої з гектара

Робота агронома є найважливішою ланкою в досягненні рекордних урожаїв сої, стверджує вчений з Університету штату Айова (США) Сотіріос Арчонтуліс. Його міркування викладені на сайті cornandsoybeandigest.com.

Вчений проводив порівняння багаторічних умов та результатів вирощування сої на полі біля Еймса, штату Айова, де збирали 30-37 ц/га, та на фермі Кіп Каллерс штату Міссурі, де встановлено рекорд урожайності сої — 81,198 ц/га.

Результати досліджень виявились вражаючими — ані погода, ані сорт, ані ґрунтові умови не мали такого впливу на врожай, як система догляду за полями. Аналізуючи отримані дані, Сотіріос Арчонтуліс знайшов кілька секретів надвисоких врожаїв сої у 80 ц/га і навіть вище.

Таких секретів усього 5:

  1. макисмальне нарощування біомаси рослинами сої, яка відіграє ключову роль при формуванні врожаю;
  2. необхідність зрошення, щоб забезпечити достатньо вологи;
  3. звуження міжрядь до 15 см та збільшення норми висіву до 360 тис. схожих насінин на га;
  4. підтримання здоров'я листового апарату для максимального засвоєння сонячної радіації;
  5. чимраніший термін висіву для максимального подовження вегетації.

За виконання цих умов, стверджує вчений, на будь-яких ґрунтах за достатньої кількості сонячних днів можна отримати урожай у 65 ц/га та більше.

Всі ці кроки покликані виконати головну мету — перетворити максимум сонячної енергії в органічну речовину. Невиконання будь-якого з них перекреслює ефективність усіх інших. Наприклад, якщо не висіяти сою в найранніші строки, то жодними заходами наростити урожай понад певний ліміт вже не вдасться.

Що стосується живлення рослин, то вчений зауважує, що без додаткового внесення азоту неможливо в умовах штату Айова отримати урожай більший, ніж 45-47 ц/га. Але вносити азотні добрива на поле слід під попередник сої і в органічній формі.