17 лютого 2020, 08:00, Урожай

Погода сприяла призупиненню активного розвитку гризунів

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, у посівах озимих зернових та ріпаку зберігається 0,5-3 жилих колоній на гектарі осередково на окремих полях у крайових смугах Донецької, Київської та Херсонської областей обліковувалося до 6 колоній на гектарі, в кожній з яких 3-8 жилих нір.

В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 3-5, в осередках Донецької, Київської, Львівської, Луганської, Рівненської областей 6-10 жилих колоній на гектарі з 10-12 жилими норами.

Зазначається, що у видовому складі на площах зайнятих під озиминою переважає полівка звичайна, в інших стаціях — польова та лісова миші, осередково — курганчикова.

«Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно-кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5°C відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту через внесення в жилі нори родентицидів дозволених до використання на території країни», — інформують в Держпродспоживслужбі.