13 лютого 2020, 15:25, Урожай

Новий сезон загрожує Криму серйозними втратами врожаю — думка

Про це повідомляє ru.krymr.com.

За даними підконтрольного Росії Мінсільгоспу Криму, в листопаді 2019 року через дефіцит вологи на півострові зійшло лише 15% озимих зернових культур.

«Навіть ранкові тумани і роса не допомагають за день все висихає. Зернові ніхто не поливає — немає ресурсів і дорого... Ми посіяли озимі в сухий ґрунт, дощів з липня немає, так насіння там і лежать», — розповів гендиректор одного з господарств у Нижньогірському районі.

За словами кримського політолога Євгенії Горюнової, до анексії посуха впливала на врожайність аграрних культур, але не настільки радикально як сьогодні. Наприклад, у 2013 році в Криму зібрали 109 тис. тонн соняшнику, майже 473 тис. тонн овочів і понад 400 тис. тонн картоплі. У посушливому 2018 році, коли до Криму вже не надходила дніпровська вода, урожай соняшнику виявився у 2,4 рази менше показників 2013 року, овочів — майже в 3 рази, а картоплі — в 5,4 рази.

На думку фахівців, кілька снігових днів в лютому навряд чи допоможуть радикально виправити ситуацію. Тому урожай озимих, який традиційно на 80% забезпечується озимими зерновими культурами, під великим питанням.

До того ж озимим культурам загрожує ще одна біда — на полях Криму з'явився новий вид кліщів — зимовий (червононогий) зерновий кліщ, якого на півострові не було до анексії.

Швидше за все, нинішній рік виявиться найбільш проблемним для кримських аграріїв — урожай зерна буде мінімальним. А для кримських аграріїв, які засіяли майже півмільйона гектарів озимими зерновими, втрата врожаю загрожує серйозними збитками.