10 квітня 2017, 15:06, ЗЗР

«Супербур'ян» стає ще стійкішим

Нещодавно вчені відкрили ще одну здатність щириці Палмера, що допомагає даному рослині бути практично невразливим до хімічних препаратів, повідомляє zerno-ua.com

Рік тому група дослідників з університету штату Іллінойс виявила стійкість щириці до класу гербіцидів, відомому як інгібітори PPO (препарати, що затримують ріст). Дана властивість виникла в результаті мутації, відомої як заміна гліцину 210 (glycine 210 deletion) в гені PPX2. А недавно, проводячи чергові тестування, вчені виявили в щириці ще дві мутації R98.

Дослідивши щирицю Палмера в Теннессі і Арканзасі, вчені знайшли в рослинах або делецію гліцину, або одну з двох нових видів мутацій R98. Причому, виявлялися навіть дві мутації одночасно.

На даний момент вчені намагаються з'ясувати, який рівень резистентності до гербіцидів викликають два нових види мутацій R98. Дослідники також прагнуть виявити ступінь поширення даних мутацій на інші популяції рослин.

«Чим більше лабораторій проводять тестування, використовуючи новий генетичний аналіз, тим точніше і швидше ми дізнаємося про те, наскільки широко поширені дані види мутацій», — заявив учений інституту штату Іллінойс Патрік Тренел.