11 лютого 2020, 12:00, Україна

Через аномальні погодні умови аграрії коригують технології підживлення озимих

«З урахуванням дефіциту вологи ми перенесли весняні роботи з підготовки ґрунту на зимові місяці. Вирішили виконати культивацію-вирівнювання, щоб зберегти накопичену в ґрунті вологу. Навесні нам залишиться внести добрива, заборонувати і посіяти», — каже Євген Казєєв, директор з рослинництва компанії HarvEast.

На агропідприємствах МХП, за словами Віктора Марценюка, керівника агрономічного відділу агрохолдингу МХП, підживлення озимих проводили і до початку року, і після. З урахуванням погодних умов компанії планують і весняну посівну.

«Опади, які були в зимовий період аж до 4-5 лютого, глобально не змінили ситуацію, цієї вологи недостатньо. Низьке зволоження ґрунту створює складнощі для весняної посівної, для таких ярих культур, як кукурудза, соняшник. Навесні необхідно буде провести роботи з боронування, щоб зберегти ту вологу, яка є в ґрунті. І в цілому, якщо зима не затримається, то буде рання і швидка посівна кампанія. Ми вже сьогодні підбираємо гібриди, більш пристосовані до нестачі вологи в ґрунті, до раннього і «холодного» посіву (до умов більш низьких, ніж зазвичай, температур) і т. д.», — розповів він.

Заступник генерального директора з інновацій Ukrlandfarming Володимир Фантух розповів, що на підприємствах Ukrlandfarming відклали підживлення озимих культур. За рахунок зимових відлиг рослини досить розкущені. Тому в компанії зосередяться на роботі над якістю врожаю.

«В цілому є дві основні мети раннього внесення добрив: збільшення кущистості рослин і збільшення кількості зерен в колосках. Перша причина зараз не актуальна, тому ми будемо проводити підживлення для формування зерен в колосках, тобто проводити роботу щодо підвищення якості врожаю», — зазначає фахівець.

Комерційний директор компанії BLAU Chem Сергій Рубан наполягає на своєчасному підживленні озимих, оскільки відсутність загартування рослин і дефіцит вологи можуть нашкодити врожаю.

«З початку сівби озимих культур випало всього 20-30% опадів від норми, верхній шар землі майже всюди пересохлий. Не виключено, що вже в першій половині лютого аграрії почнуть підживлення озимих. Однак є побоювання, що весняне живлення не буде ефективним. Багато агровиробників сумніваються, що аміачна селітра або карбамід розчиняться в таких умовах», — каже Сергій Рубан.

Проте, на думку експерта, підживлення все ж необхідно проводити. Якщо не дати підживлення в першій половині лютого, а потім підуть заморозки, то стан посівів може значно погіршитися. Йдеться про те, що тепла зима вже порушила тонкий механізм накопичення цукрів, необхідних для проходження озимими періоду похолодання.

«Відсутність стабільного снігового покриву і накопичення продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту ведуть до водного стресу після відновлення вегетації. Надання рослинам своєчасного збалансованого живлення є запорукою повноцінного відновлення біологічних процесів. Тому зараз найбільш ефективним буде внесення не твердих, а рідких добрив. У вигляді бакових розчинів КАС, РКД або їх сумішей. І не тільки азотної групи, але і фосфорної», — радить він.