10 лютого 2020, 14:00, Україна

Виноробна галузь України ризикує зникнути у найближчі роки — думка

Вчені вважають, що через кілька років українська виноробна галузь може зникнути, адже за останні десять років обсяги виробництва вина в Україні впало удвічі.

«Найперша проблема тут — скорочення площ під виноградниками. Дуже великих втрат завдала анексія Криму, де ми залишили 40% виноградників, і на материку мали менше 49 тис. га. Але за п’ять останніх років і ці площі скоротилися ще на 4 тис. га. Це зумовило дефіцит виноматеріалів. Їх доводиться імпортувати, а це призводить до відтоку валюти за кордон», — пояснила доцент академії Наталія Яблонська.

Основна причина такої ситуації — відсутність державної підтримки галузі. Адже виноградарство має тривалий цикл виробництва.

«П’ять років треба чекати лише на вступ виноградника у фазу плодоношення. Ще два роки — на те, щоб із ягід можна було робити ординарне вино. А для виробництва марочного вина, шампанського та коньяків — набагато довше. Скажімо, для витримки коньяків — майже 50 років. Словом, віддача можлива щонайраніше на 8-9 рік після закладки виноградника», — додала експерт.