10 квітня 2017, 11:13, ЗЗР

В агрохолдинзі «Арніка» боротимуться зі шкідниками вирощуючи нут та льон

Про плани розвитку органічного виробництва в агропромисловій групі «Арніка» повідомляється на Facebook-сторінці агрохолдингу.

Цього року кілька господарств агропромислової групи «Арніки», переходять на п’ятипільну схему сівозміни у вирощуванні органічних культур. Вперше цієї весни на полях компанії буде посіяно нут і льон.

«Розгалуження коріння нуту приникає в землю на глибину до 2 м і максимально насичує його азотом. Зважте: після збирання нуту на кожному гектарі залишається до 50 кг азоту! Це більше, ніж після будь-яких інших бобових культур. Та й за своєї поживною цінністю, складом амінокислот нут значно випереджає ту ж сою, горох, квасолю.Щодо льону, то сподіваємось за допомогою цієї культури зменшити кількість шкідників на полях. Льон сіється рано і перекриває ріст бур’янів, до того ж цю культуру «не люблять» шкідники сої, тож для сівозміни льон незамінний», — розповідає Олександр Омельченко,заступник шеф-агронома компанії «Арніка» з органічного землеробства. 

Висівати культури будуть широкорядним способом, щоб полегшити догляд за посівами та зменшити кількість бур'янів на полях.

«Ми починали з суцільного метода посіву органічних культур, однак, швидко впевнились, що це неефективно, бо фактично неможливо боротися з бур’янами. Тож, в 2017 р. буде застосований широкорядний спосіб посіву з шириною рядка не менше 30 см. Прополку і розпушування землі в міжряддях здійснюватиме спеціальна техніка», — говорить Олександр Омельченко.

Також для контролю шкідників буде застосовуватись добре відома бувалим агрономам «біологічна зброя» — трихограмма.