10 квітня 2017, 10:24, ЗЗР

На полях і в садах активізувались шкідники

Про появу шкідників на різнихкультурних рослинах повідомляє сайт Держпродспоживслужби.

У Степу, Лісостепу та західному Поліссі в посівах озимини, розміщеної після стерньових попередників, у допороговій чисельності (0,3-2 екз. на м2) триває живлення личинок хлібної жужелиці та озимої совки, де ними пошкоджено біля 3% рослин.

На сходах ярого ячменю у Кіровоградській області відмічають крайове заселення піщаним мідляком. У теплі сонячні днів у південних, центральних, подекуди західних областях країни триває літ злакових мух, заселення посівів цикадками, попелицями, хлібними блішками, п’явицями. Ними пошкоджено 2-5% рослин озимих зернових.

Враховуючи, що личинки жужелиці можуть шкодити до кінця квітня, захисні заходи рекомендується проводити у крайових смугах або в осередках надпорогової чисельності жужелиці (ЕПШ понад 3-4 і більше личинок на м2) та інших фітофагів через обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

У степових областях відмічають підняття клопа шкідливої черепашки на поверхню лісової підстилки. Надалі за температури 13°С на поверхні листяної підстилки клопи активізуються, а за середньодобової температури повітря 16-17°С протягом 3-4 днів відбуватиметься переліт фітофага на посіви. 

В усіх агрокліматичних зонах рослини озимого ріпаку в допороговій чисельності заселяють хрестоцвіті блішки, прихованохоботники (хрестоцвітий, великий ріпаковий та чорний, подекуди насіннєвий), якими пошкоджено 2-10% рослин. У південних областях триває вихід ріпакового квіткоїда та листкоїда.

 Крім того, у садах скрізь триває вихід і живлення садових довгоносиків, у Степу відроджуються личинки кліщів та попелиць.