6 лютого 2020, 08:00, Україна

Січень в Україні видався аномально теплим

За даними моніторингу Метео Фарм, середньомісячна температура повітря в січні перебувала в межах 0…+1°С, в південних областях — досягала +2°С. Максимально температура повітря піднімалась до +12°С в Одеській та Херсонській областях. Також значні температури +10…+11°С зафіксовано в Донецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській та Дніпровській областях. Мінімально температура повітря опускалась в Чернівецькій області практично до -10°С.

Мінімальна температура ґрунту на території України коливалась від -4 до -2°С. В Харківській та Херсонській областях досягла -5°С морозу.

Середня швидкість вітру знаходилась в межах 3-6 м/с. Найнижчий рівень зволоження ґрунту було зафіксовано на Півдні — 19-21%. Вологість повітря при цьому коливалась від 76% до 89%. Атмосферний тиск 765-770 мм.рт.ст.

В січні нічна температура перебувала в межах -10…-4°С морозу, денна температура коливалась від +7 до +12°С вище нуля. Мінімально температура опускалась до -10°С в Чернівецькій області. Також значного мінусу -8,5°С досягнуто в Івано-Франківській області. Максимальні температури було зафіксовано в Одеській та Херсонській областях — +12°С.

Натисніть щоб збільшити

Температура ґрунту знаходилась в задовільному стані. Морози були невеликі і тривали незначний період часу. Шкоди аграрному сектору вони точно не завдали. Середня температура коливалась від +1 до +2°С, в південних областях — +3°С. Мінімально опускалась майже до -5°С морозу в Харківській та Херсонській областях.

Натисніть щоб збільшити

Найгірша ситуація з вологістю ґрунту спостерігається в південних областях.

Натисніть щоб збільшити

Найбільше опадів випало в Закарпатській області, а також в Сумській та Чернігівській областях. В Одеській області випала мізерна кількість опадів. Загалом кількість опадів не задовольнила потреби всієї території України.

Натисніть щоб збільшити

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.

Читати по темі: Посухи, зливи, вітри — погодні підсумки 2019