8 лютого 2020, 15:00, Технології

Розроблено ґрунтовий датчик для оптимізації внесення азотних добрив

Компанія BGN Technologies спеціалізується на передачі технологій університету імені Бен-Гуріона в Негеві (BGU) (Ізраїль). Нещодавно компанія представила нову технологію для прямого, безперервного вимірювання вмісту нітратного азоту в ґрунті, пише hortibiz.com.

Пристрій являє собою оптичний датчик нітратів, заснований на абсорбційній спектроскопії. За словами дослідників, технологія забезпечує безперервне вимірювання вмісту нітратів в ґрунтовому розчині в режимі реального часу і має високу стійкість до суворих хімічних і фізичних умов ґрунту. Датчик здатний вимірювати вміст нітратного азоту в діапазоні від десятків до сотень частин на мільйон (ппм), такий діапазон використовується для вирощування більшості сільськогосподарських культур. Його здатність безперервно вимірювати рівень вмісту нітратів в ґрунті дозволяє отримувати детальне зображення швидко мінливих концентрацій нітратів в ґрунтовому розчині.

За словами вчених, вміст нітратів в ґрунтових водах зазвичай дуже низький. Однак надлишкові дози добрив нерідко призводять до вимивання нітратів з ґрунту в ґрунтові води. Підвищений вміст нітратів у воді одна з основних причин зниження якості питної води у світі і є глобальною екологічною проблемою.

За словами професора Офера Дахана з Інституту водних досліджень Цукерберга (ZIWR), сучасні методи вимірювання вмісту нітратів в ґрунті громіздкі, трудомісткі і не дозволяють оперативно визначати фактичну концентрацію елементів живлення.

Новий винахід дозволяє в режимі реального часу відстежувати рівень нітратів в ґрунті, що може надати фермерам цінні дані про кількість елементів живлення рослин. Новий датчик дозволяє оптимізувати внесення добрив, запобігаючи тим самим їх надмірному використанню, а також економить витрати води на зрошення і знижує забруднення водних ресурсів.