5 лютого 2020, 09:00, Україна

Випадання снігу загрожує подальшим збільшенням шкодочинності гризунів

За даними Держпродспоживслужби, скрізь у посівах озимих зернових та ріпаку Волинської, Київської, Луганської, Рівненської, нараховується 1-4, осередково в полях Львівської, Миколаївської, Херсонської областей зафіксовано до 5-6 жилих колоній на гектар з 3-10 жилими норами.

Необхідно зазначити, що випадання інтенсивних опадів у Закарпатській області 27-28 січня призвело до перезволоження ґрунту, затоплення жилих нір що у свою чергу послабило живлення та пригнітило життєдіяльність мишоподібних гризунів (частка загибелі — 7-20%).

Зазначається, що в заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Черкаської областей виявляють 3-6, в осередках Вінницької, Херсонської області відмічено 7-10 жилих колоній на гектар.

«Надалі загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжуватимуть розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність», — інформують в Держпродспоживслужбі.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, станом на 31 січня обсяги проведених заходів захисту рослин від мишоподібних гризунів в областях зросли до 962 тис. га тис. га, що на понад 200 тис. га більше аналогічного показника минулого року.