30 січня 2020, 16:00, Урожай

Поширення гризунів на Запоріжжі потребує проведення додаткових заходів із захисту озимих

За даними прес-служби Запорізької ОДА, у зв’язку з аномально теплими погодними умовами на полях області відмічається подальший розвиток і розселення мишоподібних гризунів на посівах озимих зернових та ріпаку, багаторічних травах.

Заселеність полів гризунами у північно-східних районах становить від 25 до 70% площ, у південних та центральних — 60-100% з чисельністю 3-5 жилих колоній на гектарі. У багаторічних травах обліковували по 4-6 жилих колоній на гектарі. Найбільшу чисельність гризунів — 4-8 кол./га виявлено в місцях їх резервацій: на узбіччях доріг, лісосмугах, неораних землях.

У зв’язку з цим аграрії провели захисні заходи проти мишоподібних гризунів, у тому числі із застосуванням біологічних методів боротьби, на посівах озимих культур на площі 101,1 тис. га, зокрема на озимих зернових — 54,2 тис. га, ріпаку — 36,4, багаторічних травах — 4,4 тис. га та інших — на площі 17,1 тис. га.

Як зазначили фахівці, на сьогодні сніговий покрив на полях із зимуючими культурами відсутній. Озимі культури перебувають в стані зимового спокою.