7 квітня 2017, 12:57, Посівна

На Півдні України горох вже дав сходи

Про початок вегетації рослин гороху на Півдні України SuperAgronom.com довідався з власних джерел.

На більшості посіяних площ насіння гороху вже проростає, а подекуди почали з'являтись перші сходи, повідомляють агрономи області. Попри те, особливо не радіють, бо в регіоні зараз гостро бракує вологи і посуха може суттєво вплинути на подальший розвиток посівів.

«Минулого року в цей час вологи було більше, навесні взагалі добре дощило — рік був «гороховий». А зараз ґрунт вже майже сухий, хто посіяв горох в останній тиждень — дуже ризикує недобрати урожай. Я сіяв ще в середині березня і мілко — на 4 см, щоб зійшов швидко. А останні хто досівав, то вже мусили сіяти на 8-10 см, щоб дістати до вологи. То, відповідно, зійде такий горох ще пізніше», — розповідає Дмитро Шевченко, агроном з Миколаївщини.

Як розповів агроном, таке запізнення з посівом може означати недобір гороху до тонни з гектара і більше. Тому вкрай важливо висіяти цю культуру чимраніше — як тільки техніка може це зробити.

Важливий також вибір сорту, говорить Дмитро Шевченко. Він використовує сорти інтенсивного сорту від Lembke. Цьогоріч посіяв перевірені Грегор та Мадонну, які навіть в умовах Півдня України дають до 45-50 ц/га.