27 січня 2020, 17:35, Україна

Погодні умови на Дніпропетровщині негативно вплинули на стан озимих культур

Інформацію про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин станом на 23 січня 2020 року оприлюднило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Так, середньодобові температури повітря за звітний період були на 3-8°С вище за норму або відповідали їм і знаходились у межах від 3°С морозу до 1°С тепла. При цьому, середньодекадна температура повітря виявилась на 6,3°С вище середньої багаторічної і становила 0,5°С морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 4,5°С тепла, поверхня ґрунту  прогрівалась до 10°С тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 4,7°С морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 6°С морозу.

«Сума опадів становила 3 мм або 25% норми. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3см) знижувалась до 1º морозу і була не загрозлива для рослин озимих культур. Розрахункова критична температура вимерзання на 20 січня  для середньозимостійких сортів озимини у фазі кущіння становила 14ºС морозу», — йдеться в повідомленні.

Загалом початок року характеризувався теплою та вологою погодою, а це у свою чергу негативно вплинуло на стан озимих культур. Впродовж довгого часу у рослин озимих культур спостерігались слабкі процеси вегетації, що сприяло утворенню вторинних коренів.

Підсихання ґрунту, теплі умови і достатня кормова база сприяли подальшому заселенню площ сільськогосподарських угідь та утворенню нових жилих нір мишоподібних гризунів.

На сільськогосподарських угіддях виявлено незначне збільшення жилих нір та колоній шкідників. Заселено 36% обстежених площ посівів озимої пшениці, за середньої чисельності гризунів 0,3 кол/га з 1,8 ж.н., максимально 3 кол/га з 5 ж.н. На посівах озимого ріпаку шкідниками заселено 39% обстежених площ, за середньої чисельності 0,3 кол/га з 1,9 ж.н., максимально 2 кол/га з 5 ж.н.