24 січня 2020, 11:20, Технології

Китай покладає надії на роботів і масштабну цифровізацію для розвитку сільського господарства

Згідно з планом, до 2025 року цифрова економіка сільського господарства повинна становити 15% доданої вартості АПК Китаю, а частка сільськогосподарської продукції, що продається в інтернеті, досягти 15%, technode.com.

При цьому, доступом до інтернету планується забезпечити 70% сільських районів. Держава хоче бачити в китайському агросекторі «нове покоління сільськогосподарських роботів». Агроботи повинні діагностувати хвороби, допомагати у випасі і годівлі тварин, використовуватися в рибацькій галузі.

Штучний інтелект планується залучити до захисту посівів, аналізу аерофотознімків і контролю врожайності. На аналізі даних фермерам будуть надаватися рекомендації де, коли і як садити культури. До того ж, уся сільськогосподарська техніка повинна використовувати китайську супутникову картографічну систему Beidou.

Очікується, що наступна хвиля зростання економіки прийде не з міських центрів вищого рівня, таких як Пекін або Шанхай, а від більш дрібних міст, розташованих в сільській місцевості.

«План цифровізації стосується підвищення ефективності і продуктивності. Агропромислова цифрова економіка принесла тільки 7% доданої вартості у 2018 році. У порівнянні з іншими секторами, цифрова економіка сільського господарства настільки мала, що тут є найбільші можливості для розвитку. Наприклад, розширення охоплення інтернетом дозволить виробникам продуктів харчування підключитися до мереж електронної комерції і реалізовувати продукцію за більш вигідними цінами», — стверджують аналітики.