1 лютого 2020, 08:00, Насіння

В Агрейн підвели підсумки року за врожайністю гібридів кукурудзи та соняшника

Про це SuperAgronom.com повідомив Тарас Корнієнко, заступник головного агронома компанії.

За його словами, цього року найкращу залікову урожайність по підприємству показали такі гібриди кукурудзи:

«Соняшник цього року сіяли в основному 3 гібриди: НК Бріо, який дав 4 т/га, у Харківській області СИ Купава (3,3 т/га) та СИ Кадікс (2,9 т/га). По кукурудзі ми все ж цей рік фактично 50% перейшли на селекцію Dekalb (Monsanto), тому що ці гібриди в цьому році, а він складний був по урожайності, найкраще себе проявили. Тому акцент буде саме на цю селекцію. Найкраще вони себе проявили в умовах посухи. По соняшнику поки що поза конкуренцією селекція Syngenta, альтернативи я на даний час не бачу», — каже Тарас Корнієнко.

Фахівець зазначив, що у компанії взагалі застосовують лише гібриди селекції провідних світових виробників насіння. Лише озиму пшеницю сіють українських сортів.

«Але в цьому році в Харківській області вирішили спробувати на невеликій площі, біля 1000 га, кукурудзу української селекції Маїс, гібрид ДМС Гроно. Спробуємо посіяти, подивимось, що буде. Ми намагаємось знайти оптимальні рішення, щоб у посушливих умовах не нести великих витрат. Українське насіння — це мінімум $50-60 на гектар економії, а по урожайності у посушливих районах ми не очікуємо більше 5-6 т/га. У посуху вся кукурудза, будь-якої селекції, не дасть більше цих показників. Тому що кліматичні умови регіону не сприяють вирощуванню кукурудзи, але альтернативи у сівозміні, якщо є проблеми з вовчком, поки що крім кукурудзи немає. Тому треба максимально ефективно використовувати фінансові ресурси, в тому числі і по гібридах кукурудзи. А у більш сприятливих для культури регіонах — Житомирщина, Черкащина, Чернігівщина — ми робимо ставку на топ-гібриди і отримуємо гарний результат», — розповів керівник департаменту виробництва та розвитку сільського господарства.