22 січня 2020, 14:13, Посівна

Посіяна у грудні озима пшениця за м’якої зими дає кращі врожаї, ніж яра, — польський досвід

Повідомляється, що деякі польські фермери вже не вперше практикують такий пізній посів. І за сприятливих умов озима пшениця, що висівається в листопаді чи навіть грудні, дає кращий урожай, ніж яра, посіяна ранньої весни.

Пшениця, посіяна наприкінці листопада (фото вище) в умовах центральної Польщі, наразі перебуває у фазі шильця, сходи вирівнені. Посіяна ж у першій декаді грудня (фото нижче) зараз у фазі проростання. 

Озима пшениця, посіяна в першій декаді грудня, станом на середину січня (фото Farmer.pl)

Звісно, за прогнозованої типової зими такі пізні строки сівби не рекомендуються. Важливо, щоб зерна принаймні проростали до сильних морозів. Найкраще, якщо їм вдасться досягти стадії 1-го листка (BBCH11). Вважається, що це дуже стійка фаза до низьких температур. У цій фазі рослини ще живляться запасами зерна. Цих запасів достатньо до стадії 3 листків (BBCH13).

Бували випадки, що сівбу проводили в кінці листопада або грудні, а рослини проростали вже ранньою весною.

Видання зазначає, що озима пшениця за такої пізньої сівби матиме перевагу перед ярою у вигляді краще розвиненої кореневої системи, що дасть змогу краще засвоювати вологу та поживні речовини, тим самим підвищивши витривалість рослин до посухи.

Звісно, за такої технології є чимало ризиків. І при цьому потрібно зважати на багато нюансів. Зокрема, такі пізні посіви чимраніше навесні доведеться підживити досить високими нормами азотних добрив, щоб якомога швидше стимулювати рослини до активного кущення.