24 січня 2020, 08:00, Україна

На Заході посіви озимого ріпаку продовжують вегетацію

У Хмельницькій області в доброму стані перебуває наразі 40% площ озимого ріпаку, ще 40% знаходиться у задовільному стані і 20% — у незадовільному.

«На деяких полях, на незадовільних посівах (2-4 листка), спостерігається відмирання листків, хоча точка росту та корінь можуть бути «живими». Подекуди на полях спостерігається слабке вегетування рослин. М’яка та безсніжна зима сприяє розвитку мишоподібних гризунів. Прогнозувати подальший розвиток ріпаків дуже важко, відсутність снігового покриву та перепади температури від плюсових в день до мінусових вночі можуть негативно вплинути на подальший розвиток рослин та морозостійкість. Та, на жаль, ніхто не може спрогнозувати подальшу погоду та чи будуть морози та сніги в період лютий-квітень», — розповідає Сергій Дрозд, менеджер зі збуту компанії «Океан Інвест» в Хмельницькій області.

Читати по темі: Олег Кузченко: Оцінка та підсумки аграрного сезону на заході України

У Вінницькій області у доброму стані перебуває 35% посівів ріпаку, 45% у задовільному стані та 20% у незадовільному, повідомив Анатолій Дацьков, консультант та агроном-технолог компанії «Океан Інвест» у Вінницькій області. Та, вважає він, за існуючих погодних умов незадовільні посіви мають усі шанси перейти у задовільний стан.

«По-перше, відсутність вологи під час сівби призвела до зрідженості посівів, але це лише початок аномального процесу. На даний час ріпак, а також і озима пшениця, знаходяться у стадії вегетації. До чого це призведе, якщо вдарять морози, прогнозувати важко. З 200 тис. га ріпаку, посіяних у Західному регіоні, у нормальному стані знаходяться зараз 55-60%. Я вважаю, що близько 40-50 тис. га, а може і більше, навесні пересіватимуть», — підсумував Юрій Нестерук, менеджер зі збуту компанії «Океан Інвест».

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com