25 січня 2020, 11:00, Україна

На Сході та Півдні посіви ріпаку у задовільному стані, проте є проблеми із шкідниками

Проте, як зазначає Євген Зобнєв, регіональний менеджер із збуту компанії «Океан Інвест» у Запорізькій області, зима ще не показник, вирішальною буде весна.

«В моєму регіоні поки що посіви озимого ріпаку знаходяться в доброму стані. Оцінка відмінна, прогнози на врожай наразі 4 т/га. Але весна ще покаже», — каже він.

Посіви у Луганській, Донецькій та Харківській областях сьогодні у середньому можна оцінити на 4 бали за 5-бальною шкалою, розповів Олександр Горобець, консультант та агроном-технолог компанії «Океан Інвест» у Сумській, Харківській та Донецькій областях.

«В середньому стан посівів озимого ріпаку добрий, за виключенням тих посівів, що входили в зиму не повністю розвиненими для гарної перезимівлі. Це ті посіви, де у рослин товщина кореневої шийки була менше 1 см. Таких полів близько 30% по вказаних трьох областях. Але і їхній стан на сьогодні можна назвати задовільним», — каже фахівець.

Читати по темі: Олег Кузченко: Оцінка та підсумки аграрного сезону на заході України

Вже зараз можна і навіть потрібно готувати на першу фунгіцидну весняну обробку гарні препарати та їхні бакові суміші, оскільки на даний момент посіви частково вже вражені хворобами, погода цьому сприяє, зазначає Олександр Горобець.

Також необхідно буде зробити ранню обробку інсектицидами, особливо посівів, на яких восени спостерігалася велика кількість шкідників. Адже за нинішніх погодних умов вони добре перезимують.

«На сьогодні вже ряд господарств провели боротьбу з мишоподібними гризунами, ще у листопаді-грудні. Проте й зараз на деяких полях ця проблема залишається актуальною. І, думаю, вона буде актуальною і на початок весняного відновлення вегетації посівів ріпаку», — зауважив експерт.

На Півдні стан озимих відрізняється залежно від області, розповідає Олексій Пашали, менеджер зі збуту «Океан Інвест» у Одеській та Миколаївській областях.

«Ріпак на півдні Одеської області десь на 70% у гарному стані, ще 30% посівів у задовільному та незадовільному. На півночі Одеської області скоріше навпаки. У Миколаївській області у гарному стані близько 40% посівів, близько 60% — у задовільному та незадовільному», — каже він.

Сьогодні всі посіви озимих культур повільно продовжують вегетацію, це видно по коренях. Рослини втрачають елементи живлення, цукри, у них погіршується імунітет до хвороб.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com