21 січня 2020, 18:10, Україна

Сімейне господарство побудувало успішний бізнес на вирощуванні лікарських трав та чаїв

Ідея вирощувати лікарські рослини на чаї прийшла до голови родини Миколи Петровича не випадково. Адже до того майже чверть століття пропрацював у радгоспі, де пройшов службовими сходинками від найнижчої посади до керівника підприємства. Тож вивчив специфіку «трав’яного» бізнесу до найменших дрібниць, пише golos.com.ua.

За словами, вирощування більшості лікарських трав — не такий вже трудозатратний процес, проте збирання «врожаю» — справа дуже клопітка. Квіти потрібно вчасно і бережно зібрати, а потім висушити зі знанням справи. Тільки тоді заготовлену сировину можна продати фармакологічним підприємствам. А ще — використати для виробництва чаїв.

Асортимент культур у господарстві чималий — на оброблених полях добре ростуть фенхель і шавлія, розторопша і валеріана, меліса та ехінацея, нагідки та кріп. До того ж родина заготовляє ще й такі дикорослі лікарські рослини, як деревій, підбіл, звіробій, пижмо тощо.

Щороку сімейне господарство вирощує до 20 тонн лікарських рослин. А загалом переробляє разів у десять більше. Це завдяки тому, що активно співпрацюють з місцевим населенням.

«В окрузі до десятка сіл знайомі з вирощуванням лікарських трав. Люди сіють, вирощують та збирають їх на своїх ділянках, а потім ми купуємо у них сировину для переробки. На цьому співробітництво не закінчується. Часто забезпечуємо селян насінням, допомагаємо з обробкою землі — одне слово, підтримуємо довготривалі партнерські відносини», — розповідає Микола Прудивус.

Попит на таку продукцію на українському ринку чималий. Микола Прудивус, як фахівець із багаторічним досвідом, стверджує: вітчизняний ринок забезпечений власними лікарськими травами менш як наполовину. А от решту, як з’ясувалося, фармакологічні та торгові компанії купують за кордоном.

Прудивуси не приховують: тільки на чаях за сезон можна заробити кілька сотень тисяч гривень. Якщо ще продавати лікарські трави як сировину для фармакологічної чи косметичної промисловості, то сума подвоїться, а то й потроїться.

З вирощеної продукції сімейне господарство створює фірмові чаї. У найближчих планах — розвивати виробництво кулінарних спецій із фенхелю, кропу, чебрецю, м’яти, меліси.

Та й на цьому не збираються зупинятися, у планах також створення екопарку лікарських рослин. Прудивуси вірять, що до їхнього парку з часом з’їжджатимуться туристи з усієї України.