21 січня 2020, 11:10, ЗЗР

Хлорпірифос потрапив під заборону використання в окремих штатах США

Заборону на виробництво та продаж пестицидів, до складу яких входить хлорпірифос, спочатку було запроваджено на Гаваях. У травні минулого року штат Нью-Йорк ухвалив заборону на використання діючої речовини до кінця 2021 року. Про це повідомляє news.agropages.com.

На початку 2019 року обмеження намагались запровадити у штаті Меріленд. В Орегоні, Коннектикуті та Нью-Джерсі заборона на використання одного з найбільш широко використовуваних в країні ЗЗР наразі перебуває на стадії розгляду.

«Хоча хлорпірифос заборонений далеко не скрізь, я думаю, деякі люди задаються питанням про перспективи його подальшого використання. Це клас сполук, органофосфатів, від яких ми, як правило, відходимо. Ця тенденція спостерігається упродовж останніх 20 років, і думаю, збережеться надалі», — зауважив доктор Келлі Тілмон, доцент Державного університету штату Огайо.

Наразі заборону на використання хлорпірифосу запроваджено у Каліфорнії — найбільшому сільськогосподарському штаті країни. Восени минулого року Каліфорнійське агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) оголосило про припинення використання інсектициду впродовж 2020 року.

«Обмеження продажу хлорпірифосу сприяє захисту вразливих груп населення, виводячи з ринку шкідливі пестициди», — заявив міністр з питань охорони навколишнього середовища Каліфорнії Джаред Блуменфельд, посилаючись на дані, які підтверджують шкідливий вплив препарату на здоров’я.

У відповідь на заборону Каліфорнії, Кесей Бірхмаєр представник Corteva Agriscience, яка є провідним виробником хлорпірифосу в США, заявив, що компанія виступає за безпечне використання пестицидів, «ми категорично не погоджуємось зі змістом звинувачення, яке Каліфорнія видала реєстраторам, вони не підтверджені об'єктивними та детальними науковими дослідженнями».

Обмеження, запроваджені у Каліфорнії передбачають: 

  • заборонену на продаж препаратів, до складу яких входить хлорпірифос (набуде чинності 6 лютого 2020 року);
  • до 31 грудня 2020 року виробникам штату забороняється зберігати або використовувати препарати з хлорпірифосом;
  • до повної заборони препарату його використання повинно відповідати чинним обмеженням, включаючи заборону аерозольного обприскування та дотримання буферних зон. Виконання чинних обмежень суворо контролюватиметься Департаментом регулювання пестицидів (DPR).

Зазначається також, що у 2012 році Міністерство сільського господарства Міннесоти (MDA) повідомляло про високі рівні залишків хлорпірифосу у поверхневих водах штату. Внаслідок чого, MDA було розроблено удосконалені механізми управління хлорпірифосом. За даними станом на 2018 рік «якщо добровільні методи покращеного управління речовиною виявляться неефективними, можуть знадобитися обов'язкові обмеження щодо використання хлорпірифосу».